EN


Canoane



Sfântul Haralambie
Legenda hagiografică a Sf. Haralambie îl identifică ca fiind unul din primii episcopi ai Magnesiei (regiune din Grecia). În timpul domniei lui Septimius Sever – sec. II-III – prigonirile creştinilor, ca parte a politicii imperiale, se înteţesc.



Sfântul Ioan Damaschin
Personajul este cel mai adesea reprezentat în picioare sau bust, văzut frontal, sau, cel mult, semiprofil. Apare ca un bărbat în vârstă, cu barba şi părul alb, având trăsături ascetice.



Sfântul Ioan Gură de Aur
Reprezentat frecvent în ilustraţia de carte şi în icoane de hram, rareori în frescă, Sf. Ioan Gură de Aur poate fi înfăţişat singur sau însoţit de ceilalţi Părinţi ai Bisericii.



Sfântul Ioan Scărarul
Călugărit de foarte tânăr şi trăind ca pustnic foarte multi ani, Sf. Ioan Scărarul este reprezentat ca un bărbat de vârstă inaintată cu trăsături ascetice îmbrăcat în rasă călugărească, a cărei glugă îi acoperă adesea capul.



Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Conform legendei sale hagiografice, Sf. Gheorghe a fost un ofițer roman, provenit dintr-o familie creștină originară din Orientul Apropiat de cultură greacă.



Sfântul Nicolae
Reprezentat frecvent în ilustraţia de carte şi în icoane, mai rar în frescă, Sf. Nicolae apare în general frontal, fie bust, fie în picioare fie aşezat.



Sfântul Onufrie
Sihastrul Onufrie, uneori numit şi Onufrie cel Mare, care şi-a petrecut aproape întreaga sa viaţă în pustiul Tebaidei, este un exemplu pentru asceza sihaştrilor.



Sfântul Pafnutie mucenicul
În calendarul sfinţilor exista mulţi sfinţi şi cuvioşi cu numele de Pafnutie, cel puţin doi dintre ei fiind sihaştrii în Tebaida Egiptului, însă unul singur a fost martirizat în timpul domniei lui Diocleţian, căruia i se mai zice şi Sf. Cuvios Martir Pafn



Sfântul Pavel – ca Sfânt în Curtea cerească
Reprezentat fie alături de toţi ceilalţi sfinţi (în teme precum Judecata de apoi), fie în grupuri mai mici sau chiar singur (în icoane de hram sau votive), Sf. Pavel apare cel mai adesea frontal, îmbrăcat în costum de tradiţie antică, cu tunică şi chiton.



Sfantul Simeon Noul Teolog
Nu există o formulă iconografică standardizată pentru Sf. Simeon Noul Teolog.



Sfântul Vasile cel Mare
Episcop al orașului capadocian Cezareea, Sf. Vasile a avut o influență majoră în sprijinirea crezului nicenean prin scrierile sale teologice, a luptat împotriva arianismului,...



Teofilact al Bulgariei
Unul dintre cei mai importanţi comentatori ai Evangheliilor şi ierarh al Bisericii, Teofilact este aproape fără excepţie înfăţişat frontal, în picioare sau bust medalion, ca un bărbat în vârstă, îmbrăcat în costum liturgic episcopal, purtând mitra.



Tulburarea Sfântului Iosif
Tema "Tulburării Sf. Iosif", mai bine cunoscută ca “(Primul) vis al Sf. Iosif”, este bazată pe textul Evangheliei după Matei 1: 18-24.



Vizitațiunea
Tema ilustrează episodul (cf. Luca 1: 39-56) în care, după Bunavestire, Fecioara Maria o vizitează pe Sfânta Elisabeta.