Titlu: Tolkovanie Četveroevangeliję;ilustraţie;Sfântul evanghelist Ioan și ucenicul Prohor;
Date de publicare: Moldova Sec. XVI-XVII
Descriere fizică: f. 201v, 190 x 135 mm
Notă generală: Ilustraţie perfect asemănătoare, din punct de vedere al compoziţiei şi gesticii personajului, în manuscrisul slavon cu cota ms.sl.13, f.234v. Manuscrisul de față este, din punct de vedere al ilustrației, o copie al celui de la cota ms.sl.13.
Notă descriptivă: Ilustraţie în plină pagină, de formă rectangulară, reprezentând pe evanghelistul Ioan în timp ce dictează ucenicului său Prohor. Ioan este aşezat pe o pernă roşie plasată pe o banchetă fară spătar, cu suportul pentru picioare în poziţie înclinată. Corpul este întors în semiprofil spre dreapta, în timp ce capul este întors spre colţul stânga-sus, unde Cerurile se deschid şi coboară inspiraţia divină sub formă de raze. Gestul de binecuvântare pe care îl face evanghelistul cu mâna dreaptă în timp ce dictează sugerează natura revelată a mesajului. Trăsăturile feţei evanghelistului sunt severe, subliniate de riduri, marcând vârsta înaintată a personajului. Părul, albit, este prezent doar în creştet şi pe laturi, iar barba albă îi ajunge aproape până pe piept. Nimbul este reprezentat ca un disc plat aurit, cu contur negru.
Ucenicul Prohor stă aşezat în faţa evanghelistului. Este reprezentat ca un adolescent imberb, proporţional mai mic decât evanghelistul. El stă pe o banchetă similară cu a lui Ioan, însă fără pernă şi cu un suport pentru picioare orizontal. Scrie cu stilusul, fiind aplecat peste sulul pe care îl ţine în braţe. Trăsăturile feţei sunt netede, obrajii rotunzi şi pielea bine întinsă pentru a înfăţişa vârsta personajului. Părul scurt, și brunet. Nimbul este similar cu al evanghelistului. Ambele personaje sunt îmbrăcate cu tunici lungi și chitoane drapate. Volumul cutelor drapajelor sugerează o anatomie bine definită. Deasupra ucenicului, îndreptându-se spre evanghelist, este reprezentat un vultur, simbolul evanghelistului Ioan, proporţional de patru ori mai mic decât evanghelistul şi ţinînd în ghiare un sul de pergament desfăşurat pentru a sugera raporturile evangheliei lui Ioan cu profeţiile Vechiului Testament. Aripile vulturului sunt mari, puternice, extinse şi de aceeaşi culoare brună ca şi restul corpului. Personajele sunt plasate într-un peisaj stâncos convenţional, cu urme de vegetaţie, reprezentînd gura unei peşteri. În pragul peşterii este plasat Prohor, în timp ce evanghelistul Ioan stă în apropiere.
Titlu uniform: Tetraevangheliar, Moldova, sec. XVI-XVII
Subiect – nume de persoana: Ioan
Subiect liber – cuvant cheie: Portret aşezat, Evanghelist, Miniatură
Cota BAR: Ms. sl. 812
Autoritate
Nume: Ioan;Apostol şi Evanghelist;m. spre sfârşitul secolului I;
Notă biografică: Scrieri: Evanghelia după Ioan; Apocalipsa; trei Epistole soborniceşti
Alte variante la nume: Sfântul Ioan Apostol şi Evanghelist m. spre sfârşitul secolului I Ioan Teologul Apostol şi Evanghelist m. spre sfârşitul secolul