ENDeisis
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Rânduiala călugăriei şi a shimniciei şi a pogrebaniei călugăreşti;ilustrație;Deisis;Slujba tunderii la monahism;
Descriere fizică: 3v, 185 x 115 mm
Notă generală: O copie destul de fidelă a ilustrației se găsește în ms. rom. 2025, f.62v
Notă descriptivă: Ilustrație rectangulară în plină pagină în chenar îngust, alcătuit din traseul unei linii duble, înfățișând un moment al slujbei trecerii la monahism în mănăstirea Hurezi, oficiată de starețul mănăstirii, Arhimandritul Ioan, sub binecuvântarea, simbolică, a lui Hristos, reprezentat în partea superioară a compoziției, înconjurat de sfinți și îngeri, în formula iconografică Deisis. Din punct de vedere compozițional, planul mundan este simplu, redus la elementele esențiale: pe pavimentul mozaicat al bisericii (cu o perspectivă nesigură, aproape verticală) sunt înfățișați în prim-plan tânărul frate, în picioare, cu capul plecat și mâinile încrucișate pe piept, desculț și îmbrăcat doar într-o tunică albă și starețul din fața sa, citindu-i. În spatele lor, de o parte și de alta a ilustrației, sunt plasate personaje secundare, călugări de toate vârstele, purtând câte o lumânare aprinsă. Momentul ales al slujbei este ușor de identificat după perechea de foarfeci pe care o ține în mână fratele îngenunchiat, așteptând să fie tuns. Cromatic, accentele de culoare sunt concentrate asupra veșmântului starețului, realizând o axă verticală ilustrației, aproximativ mediană, și corespunzând accentelor pigmentare din partea superioară a acesteia unde este plasată tema Deisis.

Planul celest, separat de restul ilustrației printr-un arc de cerc bordat la interior de o linie sinuoasă sugerând un strat noros, cuprinde o serie de personaje reprezentate trei-sferturi, din semiprofil, grupate și orientate spre silueta lui Iisus Hristos, plasat central. Acesta, ușor de identificat după nimbul cruciger cu inscripția ”o on” și monograma ”IC XC” ce îl flanchează, ține în mâna stângă un sul înfășurat și binecuvântează cu mâna dreaptă. În dreapta sa se află Fecioara Maria, cu capul ușor plecat în semn de respect și mâinile ridicate în dreptul pieptului, gest de respectoasă supunere. La stânga lui Hristos este înfățișat Sfântul Ioan Botezătorul, îmbrăcat în tunica de blană și cu chiton drapat. El ține o cruce în mâna stângă. De-o parte și de alta a celor trei personaje ce compun tema iconografică Deisis, sunt înfățișate două grupuri, inegale ca număr, de îngeri, ușor diferențiati prin detalii de costum și gestica celor doi îngeri plasați în directă vecinătate cu personajele centrale: îngerul din dreapta Fecioarei are măinile ridicate la piept, părând a arăta spre sine cu mâna dreaptă și a îndrepta palma stângă spre centrul imaginii (Hristos), în timp ce îngerul din stânga Botezătorului susține un filacter desfășurat pe care apare textul ”voi asculta părinte”, una din replicile repetitive ale fratelui ce se călugărește în timpul slujbei.

Între cele două registre ale ilustrație se află o inscripție ce identifică starețul ca un personaj istoric "Ioan arhimandrit egumen".


Titlu uniform: Rânduiala călugăriei, Ţara Românească,1695
Subiect – nume de persoana: Ioan Arhimandritul
Subiect liber – cuvant cheie: Miniatură, Monahism
Responsabilitate primara - autor: Ioan Arhimandritul ?-1726
Cota BAR: Ms. rom. 2191