EN

Deisis

Temă iconografică apărută încă de timpuriu în iconografia creștină, reprezentată în biserici la trecerea dintre navă spre altar, inițial pe templon, mai târziu pe iconostas, frecvent prezentă și în icoane precum și la ilustrația de carte.

În varianta sa cea mai ades utilizată, Deisis îl înfățișează pe Hristos Pantocrator, așezat pe tron, îmbrăcat în tunică și hlamidă drapată pe umărul stâng, binecuvântând cu dreapta și ținând evanghelia (cel mai adesea deschisă) în mâna stângă. De-o parte și de alta a tronului sunt înfățișați în piciare, din profil sau din semiprofil, Fecioara Maria și Ioan Botezătorul în poziție de orant, cu capul ușor plecat, ochii îndreptați spre personajul central și mâinile întinse cu palmele în sus spre acesta. Fecioara se află la dreapta lui Hristos, în timp ce Ioan Botezătorul este plasat în stânga acestuia. Frecvent fundalul ilustrațiilor de tip Deisis este cel atemporal și aspațial al unei suprafețe de aur.

Variante iconografice ale temei:
- Cele trei personaje pot fi reprezentate doar bust
- Hristos poate apărea, mai ales în reprezentări târzii post-bizantone, ca ”Hristos împărat”, îmbrăcat în haine de basileu și încoronat
- Numărul personajelor poate fi multiplicat prin prezența apostolilor, sfinților, sau chiar a comanditarilor si donatorilor
- Hristos poate apărea reprezentat în mandorlă. Aceasta poate fi în formă de migladală, sau ca o stea cu opt colțuri, și poate fi, susínută de patru heruvimi sau de tetramorf.