ENIoan Botezătorul – Îngerul Pustiei
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Tâlcul evangheliilor;ilustraţie;Sfântul Ioan Botezătorul "Îngerul pustiei";
Descriere fizică: f. 348 v., 180 x 175 mm
Notă descriptivă: Desen liber în peniţă cu cerneală neagră, lipsit de chenar, dar inscriptibil intr-o formă rectangulară, prezentându-l pe sfântul Ioan Botezătorul într-o formulă iconografică complexă pornind de la tema "Îngerul pustiei". Schiţa abundă în stângăcii anatomice şi perspectivale, denotând o tendinţă spre decorativism. Personajul este prezentat frontal, aşezat pe ceea ce la o privire foarte atentă pare a fi un dragon. Dragonul este prezentat schematic, cu corpul decorat de haşuri geometrice care îl aplatizează optic, având ca unic element realist coada terminată în vârf de lance, plasată vertical, în stânga personajului. Personajul are părul lung, brunet, revărsându-se pe umeri şi spate în bucle dezordonate, caracteristică iconografică reprezentativă pentru Ioan Botezătorul anahoretul, sugerând dezinteresul pentru grija trupului. Barba şi mustăţile bogate acoperă partea de jos a feţei şi gâtul. Trăsăturile feţei sunt puternice, cu sprâncene în arc de cerc, ochi migdalaţi şi nas drept. Mâinile sunt inexpresive, cea dreaptă strânsă pe mânerul flamurei, cea stângă adusă în dreptul şoldului. Picioarele goale se sprijină pe o suprafaţă solzoasă.

Nimbul este reprezentat ca un disc plat, cu contur îngroşat în tuş. Ioan este îmbracat într-o tunică cu mâneci lungi şi largi, strânsă de un brâu lat. În stânga personajului se află o flamură cu picior înalt şi capul în formă de cruce, unul din atributele acestui sfânt.

Trăsăturile caracteristice temei "Ioan Botezătorul - Îngerul pustiei", definind caracterul de Mesager al Domnului deţinut de Ioan alături de arhangheli, care sunt prezente în ilustraţie, ţin de aspectul înaripat precum și de cel neîngrijit al sfântului, ca şi de prezenţa flamurei cu picior înalt, dar fără crucea specifică din vârf. Inedite pentru tema reprezentată sunt costumaţia: tunică de pânză şi brâu în loc de blana specifică sfântului, ca şi prezenţa posibilului dragon.


Notă privind descrierea fizică: Desen în peniţă cu cerneală neagră
Titlu uniform: Tâlcul evangheliilor, sec. XVIII
Subiect – nume de persoana: Ioan Botezătorul
Subiect liber – cuvant cheie: Portret, Sfânt, Miniatură
Cota BAR: Ms. rom. 2091