ENArhanghel Mihail
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Erminia zugravilor;ilustrație;Sfântul Arhanghel Mihail;
Date de publicare: Ţara Românească Sec. XIX
Descriere fizică: 70v., il., 130 x 163 mm
Notă descriptivă: Pagină cu schițe în peniță: în partea superioară un sfânt așezat pe un arc de nori, în partea inferioară un arhanghel așezat pe un arc noros ce apasă asupra unui grup de ființe demonice.

Sfântul din partea superioară a imaginii pare a fi o schiță neterminată a lui Iisus (deși nimbul său nu este cel specific, cruciger) datorită mâinii stângi ridicate din cot și cu palma extinsă pentru a susține un obiect care lipsește din schiță: fie un globus cruciger, fie un Tetraevangheliar. Identificarea cu Iisus este însă contrazisă de reprezentarea părului, care este buclat și tuns scurt, în vădită contradicție cu iconografia specifică pentru Hristos.

Jumătatea inferioară a imaginii reprezintă un personaj tânăr și imberb, cu păr buclat strâns la ceafă și revărsat pe spate. El este îmbrăcat în veșminte militare de influență bizantină târzie: platoșă profilată cu detalii anatomice (pectorali), deasupra unei tunici scurte, cizme militare (după conturul labei piciorului), mantie drapată dramatic. El poartă în mâna stângă un filacter desfășurat și în mâna dreaptă un obiect cu contur neclar, posibil o sabie cu lama sinuoasă (de foc) sau o frunză de palmier. Deși aripile nu sunt reprezentate, personajul este cel mai probabil un arhanghel, fie Mihail (dacă obiectul din mâna dreaptă este o sabie), fie Gavril (dacă este vorba de o frunză de palmier). Cum arhanghelul calcă deasupra unui grup de draci ale căror mimici și gesturi îi arată a fi fost pedepsiți și supuși, este, probabil, o reprezentare a arhanghelului Mihail.


Titlu uniform: Erminia zugravilor, Ţara Românească, sec. XIX
Subiect liber – cuvant cheie: Miniatură, Arhanghel
Cota BAR: Ms. rom. 1801