ENEvanghelistul Marcu scriind evanghelia
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Tolkovanie Četveroevangeliję;ilustraţie;Sfântul evanghelist Marcu;
Date de publicare: Moldova Sec. XVI-XVII
Descriere fizică: f. 77v, 200 x 134 mm
Notă generală: Ilustraţie perfect asemănătoare, din punct de vedere al compoziţiei şi gesticii personajului, în manuscrisul slavon cu cota ms.sl.13, f.89v. Manuscrisul de față este, din punct de vedere al ilustrației, o copie al celui de la cota ms.sl.13
Notă descriptivă: Ilustraţie în plină pagină, de formă rectangulară, reprezentând pe evanghelistul Marcu citind. Imaginea se profilează pe fundal în tentă plată, de un albastru de lapis lazuli pe care se desfășoară o arhitectură convenţională: un turn înalt şi un ciboriu supraînălţat, cu un zid opac între ele, sugerând un spaţiu închis de tip monahal. Personajul este aşezat pe o banchetă trapezoidală fără spătar, fiind reprodusă într-o perspectivă tipic bizantină. Din blatul banchetei se înalţă un pupitru de lectură pe care stă deschis un codex din care citește personajul.

Evanghelistul Marcu, reprezentat în semiprofil, îşi sprijină picioarele pe un suport specific copiştilor antici, înclinat într-un unghi ascuţit, şi citește, aplecat, codexul. Trăsăturile feţei sunt convenționale. Ochii mici, codaţi. Părul buclat și scurt ca și barba tăiată în jurul obrajilor sunt brunete, subliniind şi ele vârsta matură, dar încă înfloritoare a evanghelistului. Nimbul este reprezentat ca un disc plat aurit, cu contur negru. Îmbrăcămintea e de tradiţie romană târzie: tunică cu mânecă lungă şi chiton, ambele drapate cu volumetrie schematică. În faţa personajului, la nivelul podelei, este reprezentat un leu nimbat şi înaripat, simbolul caracteristic al evanghelistului Marcu. Leul, reprezentat proporţional de trei ori mai mic decât evanghelistul ţine în ghiare un sul de pergament desfăşuratpentru a sugera raporturile evangheliei lui Marcu cu profeţiile din Vechiul Testament.


Titlu uniform: Tetraevangheliar, Moldova, sec. XVI-XVII.
Subiect – nume de persoana: Marcu
Subiect liber – cuvant cheie: Portret așezat, Miniatură, Evanghelist
Cota BAR: Ms. sl. 812


Autoritate
Nume: Marcu;Evanghelist;m. cca 74;
Notă biografică: Scrieri: Evanghelia după Marcu
Alte variante la nume: Sfântul Marcu Apostol şi Evanghelist m. cca 74 Mark Apostle d. cca 74