ENEvanghelistul Marcu scriind evanghelia
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Tetraevangheliar;ilustraţie;<H>o <h>agios Marko;
Descriere fizică: f. [76v], 165 x 260 mm
Notă descriptivă: Ilustraţie în plină pagină, de formă rectangulară. Imaginea are un chenar elaborat din elemente arhitecturale: arcadă susţinută de coloane bogat ornamentate cu frunze de acant şi bazele cu panouri rectangulare, decorate cu motive vegetale şi măşti groteşti. În acest cadru, sub un candelabru metalic cu 8 braţe, este reprezentat evanghelistul Marcu scriind cu stilusul pe un codex deschis ţinut în braţe. Personajul, desculţ, este aşezat pe un scaun fără spătar, aproape total acoperit de hainele acestuia.

Personajul este reprezentat în semiprofil. Trăsăturile ridate ale feţei denotă concentrare. Barba scurtă, care acoperă doar obrajii, atestă vârsta matură a personajului. Părul este scurt şi ondulat. Nimbul îngust este reprezentat ca un disc plat lipsit de contur, lasat în culoarea suportului, cu o decoraţie punctiformă care sugerează strălucirea aurului tipică reprezentărilor nimburilor. Diametrul nimbului este dublat de raze. Evanghelistul este îmbrăcat într-o tunică cu mânecă lungă şi chiton, ambele drapate. În faţa personajului, sprijinindu-se pe chenarul arhitectural, este reprezentat un vultur nimbat, drept simbol al evanghelistului Marcu. Cadrul arhitectural al compoziţiei şi detalii din desenul personajului denotă influenţe occidentale profunde.

Atribuire asimbolului este eronată deoarece leul este simbolul lui Marcu, în timp ce vulturul este atributul evanghelistului Ioan. Cele două simboluri zoomorfe au fost inversate în ilustraţiile de la f.76v şi f. 194v.


Notă privind descrierea fizică: Xilogravură.
Titlu uniform: Tetraevangheliar, Ucraina, 1604
Subiect – nume de persoana: Marcu
Subiect liber – cuvant cheie: Portret aşezat, Evanghelist, Miniatură
Cota BAR: Ms. sl. 17


Autoritate
Nume: Marcu;Evanghelist;m. cca 74;
Notă biografică: Scrieri: Evanghelia după Marcu
Alte variante la nume: Sfântul Marcu Apostol şi Evanghelist m. cca 74 Mark Apostle d. cca 74