ENSfânta Treime
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Ai theiai leitourgiai tōn en hagiois paterōn hēmōn Iōannou tou Chrysostomou, Basileiou tou Megalou, Grēgoriou tou Dialogou, ētoi tōn proēgiasmenōn ... Enetiēsin. 1776. Para Nikolaō Glykei tō ex Iōanninōn;ilustrație;Sfânta Treime;Engraphthē de para Grēgoriou, giou papa Radoulou;
Date de publicare: en tē Kraiōva 1782, maiou 20
Descriere fizică: f. 5v., il., 183 x 122 mm
Notă descriptivă: Ilustrație în plină pagină, de formă rectangulară cu chenar în linie dublă de cerneală roșie, înfățișând Sfânta Treime. Ilustrația este inspirată dintr-un model în stil occidental, ale cărui detalii ilustratorul nu le-a înțeles în totalitate, după cum se poate observa la obiectul pe care Dumnezeu Tatăl îl ține în mâna stângă: ceea ce în imaginea inițială era probabil un globus cruciger, în ilustrația de față este un obiect nedefinit.

Cele două personaje antropomorfe sunt aparent așezate pe stratul de nori vălătuciți și sunt îmbrăcate în tunici lungi, acoperite de câte un chiton drapat pe volumetrii bine definite. Iisus Hristos ține în mâna stângă o Evanghelie deschisă în timp ce cu mâna dreaptă, adusă spre piept, binecuvântează. Dumnezeu Tatăl binecuvântează cu brațul drept extins spre Iisus și ține în mâna stângă un obiect incert, posibil un globus cruciger neclar. Nimbul lui Iisus este cruciger, în timp ce al Tatălui este format dintr-o stea cu patru colțuri peste care s-a suprapus un triunghi; ambele au incripția ”o on”. Deasupra celor doi, în axul imaginii este reprezentat Sfântul Duh în formă de porumbel în zbor din care emană lumină și raze.


Titlu uniform: Liturghie, Craiova, 1782
Subiect liber – cuvant cheie: Miniatură
Responsabilitate secundara: Grigorie fiul lui popa Radu copist
Cota BAR: Ms. gr. 1221