EN

Adormirea Fecioarei Maria

Temă foarte des reprezentată în toate genurile: frescă, ilustraţie de carte, icoană de hram, care ilustrează una din cele mai importante sărbători ale calendarului liturgic oriental crestin.  Adormirea Fecioarei este o temă apocrifă. Formula iconografică de bază este reprezentată de un spaţiu vag arhitectonic, în al cărui prim-plan se află un pat-catafalc drapat, sumar schiţat, pe care stă întinsă Adormita cu mâinile încrucişate pe piept, vizibile sau acoperite de mantie. Veștmintele sunt în culorile tradiționale: tunică albastră si mantie rosie.

În planul secund, în picioare lângă catafalc,Iisus este reprezentat aproape fără excepţie în mandorlă, purtând la piept, cu mâinile acoperite de mantie, sufletul Fecioarei, înfăţişat ca un prunc în scutece. Deseori, în partea superioară a imaginii,  cerurile deschise sunt sugerate mai mult sau mai puțin evident şi elaborat. În jurul catafalcului sunt adunați, pentru a aduce un ultim omagiu, apostolii și credincioșii, înfăţişaţi cu mimici şi gesturi pline de întristare. Numărul acestor personaje este nespecificat canonic şi nici iconografic, depinzând de viziunea artistică a ilustratorului, sau de mărimea suprafeţei de ilustrat.

Ca variante iconografice secundare, rare ca număr, sufletul Fecioarei poate fi ridicat la ceruri de un înger, sau este ilustrat simbolic în ceruri închinându-se lui Iisus care stă pe tron. De asemeni, în grupul de personaje secundare pot apărea, în planurile îndepărtate, şi personaje feminine.