EN

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Conform legendei sale hagiografice, Sf. Gheorghe a fost un ofițer roman, provenit dintr-o familie creștină originară din Orientul Apropiat de cultură greacă. Ca membru al gărzii împăratului Dioclețian, credința sa creștină a fost remarcată. Refuzând apostazia, este condamnat la tortură și decapitat.

Imaginea Sf. Gheorghe apare frecvent în icoane de hram, frescă, mozaic și în ilustrația de carte. Fiind considerat sfântul patron al multor orașe, chiar și state, poate apărea pe steaguri, sigilii sau steme. Din punct de vedere iconografic, două  sunt cele mai frecvente reprezentări ale sale: ca sfânt mucenic, sau în tema narativă a uciderii balaurului.     

În calitatea sa de sfânt mucenic, Sf. Gheorghe apare singur, frontal, în picioare sau bust, pe un fundal neutru (de aur, sau tentă plată) îmbrăcat în veşminte militare sugerând uniforma ofiţerilor romani: platoşa de zale, balteus, mantie roșie prinsă la gât. Cizmele militare sunt însă de factură bizantină. Este înfățișat cu capul gol, uneori, în secolele târzii, cu o cunună, ca semn al martiriului.

În ipostaza sa de învingător al balaurului, Sf. Gheorghe este rerezentat călare, din profil, surprins în momentul în care străpunge cu sulița balaurul aflat la picioarele calului. Calul, de obicei alb, este înfățișat șarjând.

În ambele tipuri iconografice prezența Divinității este frecvent sugerată sub forma unor raze de lumină variat colorate, coborând din cerurile deschise. Acest detaliu este plasat în unul din colțurile superioare ale imaginii, de preferință cel stâng.