EN

Sfântul Efrem Sirul


Sfântul Efrem Sirul a fost un deacon, prolific scriitor de imnuri, din Siria secolului al IV-lea. El este reprezentat  frecvent ca un figură ascetică, cu chip îngust, pomeţi mult reliefaţi, ochi supradimensionaţi şi gură severă. Urmând obiceiul oriental, el poartă barbă scurtă, care urmează obrajii ascuţiţi şi mustaţă subţire ce se uneşte cu barba.  Vârsta matură personajului este marcată de o cărunteţe evidentă. De obicei este îmbrăcat într-o tunică lungă şi largă, în culori cenuşii, sugerând rasa călugărească, veştmânt standardizat ulterior de iconografia creştină. Peste aceasta poartă o mantie drapată. Capul şi umerii sunt acoperiţi de un văl strâns înfăşurat, tip de acoperământ de cap care apare frecvent la personajele orientale în manuscrisele bizantine.

Ca variantă iconografică, Sf. Efrem poate apărea cu braţele pe jumătate ridicate spre piept şi palmele deschise, întoarse  spre privitor. In general este reprezentat frontal, deseori bust, dar sunt şi  cazuri în care apare silueta întreagă. 

În mod similar altor teme iconografice de sfinţi doctori ai bisericii şi Sf. Efrem Sirul ţine în mână un sul desfăşurat cu un text din scrierile sale.