EN



Sfântul Grigorie Decapolitul
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Viiaţa şi minunile Sfântului Grigorie Decapolit şi alte istorii şi vieţuiri a multor sfinţi şi multe învăţături părinteşti;ilustrație;Sfântul Grigorie Decapolitul;
Date de publicare: Măn. Bistriţa 1804
Descriere fizică: f. 4v, 162 x 119 mm
Notă descriptivă: Ilustrație rectangulară în plină pagină, cu chenar în linie dublă. Prin gura unei peșteri, trasată de o manieră schematică ca un șir de colți triunghiulari și întunecați, dispuși aleatoriu pe trei laturi ale ilustrației, se poate vedea un peisaj convențional, cu o zonă stâncoasă în fundal dreapta, o zonă de vegetație în prim-plan și silueta unei mănăstiri în fundal stânga. În axul median vertical al compoziției, în prim-plan, este înfățișat, frontal în picioare, Sfântul Grigorie Decapolitul, îmbrăcat în bogate veșminte liturghice preoțești. El apare ca un bărbat matur, cu vizibile riduri sub ochi și pe frunte, sprâncene puternice, ochi adânci, barba bogată, tăiată scurt, la fel ca și părul. Nimbul este un disc cu contur în două trasee de peniță, contur dublat la interiorul nimbului și de o tușă de laviu. Gestica sfântului Grigorie este cea tradițională în reprezentările sale iconografice: el îndreaptă spre privitor Evanghelia ținută în mâna stângă, în timp ce cu dreapta binecuvântează.

Mănăstirea din fundal este, probabil, mănăstirea Bistrița, peștera din apropierea ei fiind locul în care erau protejate moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul în caz de primejdie.


Titlu uniform: Viaţa şi minunile Sf. Grigore Decapolitul, Măn. Bistriţa, 1804
Subiect – nume de persoana: Grigorie
Subiect denumire geografica: Mănăstirea Bistrița jud. Vâlcea
Responsabilitate secundara: Ioachim Bărbătescul ieromonah al Măn. Bistriţa alcăt., copist
Cota BAR: Ms. rom. 2180