EN



Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Începutul cu Dumnezeu de vieţile şi chinurile preacuvioşilor sf. mucenici şi ostaşi lui Hristos, care cu căldură s-au nevoit şi vitejaşte au biruit, care s-au scris întru această carte ...;ilustrație;Şi s-au scris cu toată cheltuiala şi osteneala mea ... Thomiţa Apostol Turnavitu;Sfântul Gheorghe ucigând balaurul binecuvântat de Pantocrator;
Date de publicare: Bucureşti 1812
Descriere fizică: f. 128v, mm
Notă descriptivă: Ilustrație rectangulară cu chenar în bandă îngustă, roșie, conturată de cerneală neagră, înfățișând ”Sfântul Gheorghe ucigând balaurul”. Într-un peisaj schematic, înverzit, este înfățișat, în prim plan, Sfântul Gheorghe călare ucigând balaurul cu lancea. Este reprezenta ca un tânăr cu trăsături severe, îmbrăcat în costum militar de tradiție romano-bizantină: cizme militare, tunică scurtă pâna la genunchi, cămașă de zale, mantie roșie de cavalerist. Calul, înfățișat din profil, cu harnașament bagat decorat, șarjează cu picioarele din față, având picioarele din spate împiedicate de coada balaurului răsucită în jurul lor. Balaurul, întins pe spate, cu aspect de șopârlă solzoasă cu aripi și ghiare, are botul plin de colți larg deschis, străbătut de vârful lăncii într-o lovitura mortală. De gâtul balaurui este legată o panglică ale cărei capete sunt ținute, cu ambele mâini, de domnița plasată în dreapta imaginii într-un plan mai îndepărtat. Ea apare din semiprofil, cu părul lăsat liber pe umeri și este îmbrăcată în veșminte aulice de tradiție post-bizantină, completate de o coroană. Peisajul se modifică în planurile îndepărtate, respectiv pe verticală după perspectiva tradițională, în stânga imaginii este sugerat relieful prin colți stâncoși, ce contra-balansează imaginea cetății, sugerată în partea dreapta sub forma unui zid rectangular cu deschideri înguste.

Din cetate, scena bătăliei este privită de familia domniței: trei personaje încoronate și îmbrăcate în robe bogat decorate, de tradiție post-bizantină; în spatele familiei apare un toboșar. Tatăl, plasat în colțul zidului de incintă, lasă în jos, spre Sfântul Gheorghe, o legătura de chei. Din cer, pe fondul unei formațiuni înflăcărate bordată de nori vălătuciți, coboară în zbor un înger ce plasează pe capul Sfântului Gheorghe o coroană simbolizând cununa de martir. Deasupra scenei narative din legenda hagiografică a Sfântului Gheorghe este plasat un registru sub formă de vinietă cu decorație fitomorfă, având un medalion circular central în care este reprezentat, bust, Iisus Pantocrator, binecuvântând cu ambele mâini.


Titlu uniform: Miscelaneu de literatură religioasă, Bucureşti, 1812
Subiect liber – cuvant cheie: Miniatură
Responsabilitate primara - autor: Tomiţă Apostol Turnavitu copist
Cota BAR: Ms. rom. 4270