EN



Evanghelistul Ioan scriind evanghelia - in peisaj
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Tetraevangheliar;ilustraţie;[Sf. evanghelist Ioan şi ucenicul Prohor];
Date de publicare: Câmpulung 1686
Descriere fizică: f. [190v], 155 x 115 mm
Notă descriptivă: Ilustraţie în plină pagină, de formă rectangulară, reprezentând pe evanghelistul Ioan în timp ce dictează ucenicului său, Prohor. Contururile desenului sunt în cerneală neagră. Evanghelistul este reprezentat în picioare, corpul este întors în semiprofil spre dreapta, în timp ce capul este întors spre colţul stânga-sus, unde Cerurile se deschid şi inspiraţia divină coboară sub formă de raze. Gestul mâinii drepte, cu degetul arătător întins spre ucenic, subliniază acţiunea de a dicta, în timp ce braţul stâng îndoit, cu palma deschisă perpendiculară pe piept, este gestul caracteristic al personajelor din Vechiul sau Noul Testament care primesc direct un mesaj divin. Trăsăturile feţei evanghelistului sunt schematice, vârsta lui înaintată fiind marcată de lungimea bărbii albe, care îi acoperă pieptul. Părul ondulat este prezent doar în creştet şi pe laturi. Nimbul este reprezentat ca un disc plat cu contur fin negru.

Ucenicul Prohor, un adolescent imberb, stă aşezat în faţa evanghelistului pe aparent două lespezi de piatră suprapuse, reprezentate într-o perspectivă aeriană nesigură. El scrie cu un stilus subţire, fiind aplecat asupra colii. Trăsăturile feţei sunt netede, obrajii rotunzi şi pielea bine întinsă pentru a înfăţişa vârsta personajului; părul scurt, ondulat. Nimbul este similar cu al evanghelistului, dar cu conturul punctat. Ambele personaje sunt îmbrăcate cu tunici lungi de culoare verde cenuşie şi chitoane în culori calde. Volumul drapajelor sugerează o anatomie bine definită. Personajele sunt plasate într-un peisaj stâncos convenţional, fără urme de vegetaţie. În jurul lui Prohor liniile peisajului sunt frânte, amintind de gura peşterii în care este tradiţional reprezentat acesta, dar peştera este doar sugerată. Deasupra personajelor, dar separat de acestea de un arc semicircular format din nori, este reprezentat un leu, care ar trebui să reprezinte simbolul evanghelistului Ioan, deşi simbolul său este vulturul. Cele două atribute zoomorfe caracteristice evangleiştilor Marcu şi Ioan au fost inversate, vulturul aflându-se în ilustraţia de la folio 74v. Leul, care ţine un codex deschis, estel reprezentat în profil, în timp ce aripile sunt ilustrate frontal.


Notă privind descrierea fizică: Suport de hârtie cu coloranţi şi pigmenţi minerali şi vegetali
Titlu uniform: Tetraevangheliar, Câmpulung, 1686
Subiect – nume de persoana: Ioan
Subiect liber – cuvant cheie: Portret aşezat, Evanghelist, Miniatură
Cota BAR: Ms. rom. 1327


Autoritate
Nume: Ioan;Apostol şi Evanghelist;m. spre sfârşitul secolului I;
Notă biografică: Scrieri: Evanghelia după Ioan; Apocalipsa; trei Epistole soborniceşti
Alte variante la nume: Sfântul Ioan Apostol şi Evanghelist m. spre sfârşitul secolului I Ioan Teologul Apostol şi Evanghelist m. spre sfârşitul secolul