EN



Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
vezi canoncompara canon
  
Titlu: Cele opt glasuri împreună şi alte cântări bisericeşti;ilustrație;scrisă de mai micul între robii lui Dumnezeu Gheorghie Popovici, din ţinutul Sucevii, satul Bărăştii Ganii, ocolul Muldovii, precum şi legată;în zilele preaosfinţitului Mitropolit Chiriu chir Veniamin Costache;Sfântul martir Gheorghe și sfânta mare muceniță Ecaterina;
Date de publicare: Moldova 1838 La anul de la Zidirea lumii 7346, iar de la Hs 1838, aprilie 29.
Descriere fizică: f.35r, 52 x 38 mm
Notă descriptivă: Vinietă plasată în josul paginii, sub text, ilustrând, în două casete de dimensiuni aproximativ egale, câte un portret trei-sferturi, vedere frontală. În caseta din stânga este înfățișat Sfântul Gheorghe, ca un tânăr imberb, îmbrăcat în veșminte de tradiție romano-bizantină: tunică acoperită de pieptarul unei armuri și de balteus, mantia roșie prinsă la gât, tratate însă, din necunoaștere, strict decorativ și, aparent, nefuncțional. El ține în mâna stângă un crucifix (unul din atributele iconografice ale martirilor) și în cea stângă o suliță (trimitere atât la episoadele uciderii balaurului si cel al martirajului din legenda hagiografică) De remarcat că, spre deosebire de majoritatea reprezentărilor sfântului, unde este înfățișat cu păr tăiat scurt, după modelul militar roman, aici este reprezentat cu păr lung, lăsat pe spate.

Sfânta mare muceniță Ecaterina, este înfățișată ca o tânără (conform legendei hagiografice, a fost martirizată în jurul vârstei de 18 ani), cu trăsături faciale atent trasate pentru a ilustra frumusețea legendară. Părul lung este împletit, de-o parte și de alta a feței, coborând în două cosițe pe umeri. Este îmbrăcată într-o tunică lungă, bogat decorată cu broderii colorate, cu desen geometric, prinsă în talie de o centură lată, cu aspect metalic. Pe umeri are o mantie roșie, prinsă la gât cu o pafta. Dincolo de decorativismul specific manierei ilustratorului, bogăția costumului Sf. Ecaterina este o trimitere directă la ascendența acesteia, care provenea dintr-o familie înstărită de guvernatori ai Alexandriei din Egiptul roman. Ea ține în mâna stângă un crucifix (unul din atributele iconografice ale martirilor) și în cea stângă o sabie lipsită de teacă, aluzie la martirajul său prin decapitare.


Titlu uniform: Octoih, Moldova, 1838
Subiect – nume de persoana: Ecaterina din Alexandria
Responsabilitate primara - autor: Popovici, Gheorghe copist, ilustr.
Cota BAR: Ms. rom. 3510